Co lepsze grill elektryczny czy patelnia grillowa?

Lubisz dania z grilla i zastanawiasz się co kupić do swojej kuchni by robić je każdego dnia? Dylemat pomiedzy grillem elektrycznym, a patenią grillową nie pozwala Tobie zasnąć? Rozwiążemy go w poniższym artykule. Poznaj wady i zalety obu rozwiązań. Przeanalizuj plusy i minusy, a następnie podejmij ostateczną decyzje zakupową.

Grill elektryczny – zalety i wady

Grill elektryczny to urządzenie grillujące dania z użyciem energii elektrcznej. Pozawala on na przygotowanie lubianej kiełbasy z grilla lub ukochanych steków męża bez wychodzenia z mieszkania. Ponieważ urządzenie to działa nie tylko na ogrodzie czy balkonie, ale także w wnętrzach mieszkań. Bez problemu zabierzemy je ze soba w podróż.

W dodatku materiał, z którego wykonuje się elektryczne grille jest często nierdzewny, przez co nie trzeba się bać korozji. Proste czyszczenie grilla po przugotowaniu ulubionego dania jest kolejnym plusem. Każda gospodyni doskonale wie jak trudno czyści się sprzęty kuchenne po tłustych potrawach, w przypadku grilla elektrycznego to utrudnienie nie powinno wystepować. Przy zastosowaniu tego typu grilla raz na zawsze można zapomnieć o nieprzyjemnym dymie i cieszyć się wieloma funkcjami, dzięki którym gotowanie staje się łatwiejsze i zdrowsze. Zdecydowanym minusem opisywanego sprzętu jest jego źródło zasilania. Jak sama nazwa wskazuje, grill ten działa dzięki energii elektrycznej. Niestety w ostatnim czasie koszty opłat za prąd nieustannie rosną.

Drugim minusem jest wysokość ceny za grill eklektryczny. To sprzęt, jaki nie należy do tanich.
Patelnia grillowa – plusy i minusy Cięzko wyobrazić sobie kuchnie bez patelni. Zdecydowana większość ludzi używa prawie codziennie tego sprzętu. Wyjątkowo praktyczna okazuje się patelnia grillowa, która pozwala na zdrowe gotowanie. Jej dno pokrywają specjalne rowki, które przypominają ruszt prawdziwego grilla. Dzięki ich obecności pozbywamy się niepotrzebnych i kalorycznych tłuszczy przy smażeniu.

To duży plus! Warto jednak zwracać szczególną uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana powierzchnia patelni. Lepiej stawiac na teflon oraz żeliwo niż na inne rodzaje metali. Jednakże zawsze będzie trzeba uważać by przy gotowaniu nie zarysować powierzchni. Tego typu uszkodzenie zdarza się także przy myciu. Lepiej nie stosować ostrych gąbek i unikać zmywarki. Poniweaż są to czynniki wywołujące uszkodzenia. Patelnie grillowe są znacznie tańsze niż grille elektryczne.

Jednakże minusem jest to, że niestety znacznie szybciej się zużywają.

.

Gabriela

About Gabriela

Lubi podróżować - szczególnie po Europie. Na śniadanie zjada naleśniki z jagodami - wszystko popija czarną kawą. Popołudniami spaceruje z psem.
View all posts by Gabriela →