Czy zupa pomidorowa jest zdrowa?

Nie każdy dobrze wspomina podawane w okresie dzieciństwa warzywne zupy. Gęste lub rzadkie spędzały wielu osobom sen z powiek. Jednak czy były oraz czy są zdrowe dla naszych dzieci i nas samych? Prawidłowa odpowiedź brzmi – to zależy. Z czego przygotować zupę pomidorową by dostarczała niezbędnych składników odżywczych i nie szkodziła organizmowi? O tym przeczytasz poniżej.

Jak gotować by zupa była zdrowa

Podstawowym i bardzo ważnym składnikiem odżywczym, którego dostarcza zupa pomidorowa jest potas. Zawierają go w ogromnej ilości pomidory. Dlatego istotne jest by gotując zupę pomidorowa postarać się użyć jak największej ilości świeżych pomidorów. Świetnie, gdy mamy pewność, że nie były pryskane chemicznymi środkami ochrony roślin.

Najlepiej samodzielnie wyhodować kilka krzaków pomidorów w ogrodzie lub na balkonie. Pochodzące ze sklepów warzywa, mimo że często wyglądają na dorodne i ładne, niestety bardziej szkodzą zdrowiu niż mogłoby to się wydawać. Dlatego w garnku powinny lądować wyłącznie naturalne plony. Pomidory stanowią podstawę, która jest uzupełniana przez inne składniki.

Dobrym partnerem smakowym będzie marchewka. Starta na tarce, pełna witamin w tym karotenu, bardzo dobrze wpłynie na zdrowie. Smak można zaostrzyć wkrajając odrobinę pora i pietruszki. Łącząc składniki w wodzie lepiej sprawdzać zegarek by nie podać rozgotowanego dania.

Ważnym elementem są również przyprawy – pieprz i sól. Z żadnym z nich lepiej nie przesadzać. Ostatnią kwestią mającą wpływ na prozdrowotne właściwości zupy pomidorowej jest wybór między pszennym makaronem, pełnoziarnistym, a ryżem. Najlepszym wyborem będzie ciemny makaron i ryż.

Znacznie mniej prozdrowotnym przepisem na zupę pomidorowa, która nie będzie dostarczała wielu składników odżywczych i może przyczynić się do powstania powikłań jest zakup gotowej zupki typu instant w supermarkecie. To najgorsza opcja, jakiej warto unikać! Podobnie jest w przypadku zaciągnięcia zupy mąką lub wysokoprocentową śmietaną. Takie danie z pewnością odłoży się w boczkach. Wykorzystanie ketchupu lub przecieru pomidorowego to kolejne opcje budzące kontrowersje wśród kucharzy.

Gabriela

About Gabriela

Lubi podróżować - szczególnie po Europie. Na śniadanie zjada naleśniki z jagodami - wszystko popija czarną kawą. Popołudniami spaceruje z psem.
View all posts by Gabriela →