Dlaczego patelnia rdzewieje?

Rdza pokrywająca akcesoria kuchenne to zmora niejednej gospodyni lub gospodarza. Zwłaszcza, gdy kochamy gotować rdzewienie potrafi być prawdziwa udręką. Jak się go pozbyć? Jak przeciwdziałać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule poniżej. Oby te kilka wskazówek pomogło w ocaleniu ukochanej patelni.

Ratuj patelnie przed rdzą – poznaj najczęstsze przyczyny

Czynników, które wpływają na powstawanie niechcianej rdzy jest kilka. Na szczęście większości z nich można zaradzić. Patelnie mogą ulegać korozji przez procesy chemiczne. Przykład to działanie pary na powierzchnie metalu, z którego wykonano tafle patelni. Jeżeli nie jest to metal odporny na tego typu uszkodzenia, niestety bardzo szybko spotkamy się z rdzą. Poza tym występujące często na patelniach tłuszcze, które nie przewodzą prądu elektronicznego również mogą doprowadzić do omawianego zjawiska. Rdze mogą także wywołać czynniki biologiczne np. pojawienie się na naczyniu grzybów lub bakterii.

Samodzielnie też przyczyniamy się do występowania korozji m.in. przez niewycieranie patelni i pozostawianie jej mokrej przez długi czas. Dodatkową przyczyną powodującą rdzewienie jest sama długość okresu użytkowania sprzętu kuchennego. Im dłużej z niego korzystamy tym bardziej ulega zniszczeniu, które wywołują uszkodzenia mechaniczne. Nie ma znaczenia, czy zdecydujemy się na popularne patelnie teflonowe czy wybierzemy tradycyjne garnki żeliwne. W każdym z tych przypadków może wystąpić niepożądany proces korozji.

Jak przeciwdziałać rdzewieniu?

Działając przeciwko powstawaniu rdzy trzeba unikać mycia ich w zmywarce oraz za pomocą ostrych gąbek czy środków chemicznych. Tutaj sama ciepła woda wystarcza! Przechowując w szafkach tego typu patelnie nie nakrywaj ich przykrywkami. Takie odcięcie powietrza od powierzchni żelaza to dobry pretekst do powstania rdzy. Troszcz się o odpowiednie przechowywanie, mycie i użytkowanie z pomijaniem wylewania na rozgrzane powierzchnie zimnych płynów. Dzięki temu znacznie odsuniesz w czasie proces korozji na swojej ulubionej patelni.

Gabriela

About Gabriela

Lubi podróżować - szczególnie po Europie. Na śniadanie zjada naleśniki z jagodami - wszystko popija czarną kawą. Popołudniami spaceruje z psem.
View all posts by Gabriela →