Jak wybrać dobrą mąkę?

Od kilku lat panuje moda na heathy food i bycie fit. Przyniosła ona zupełnie nieznane dotąd rodzaje mąk do pieczenia. Pojawiła się nagle mąka ryżowa, mąka kokosowa, mąka pełnoziarnista i wiele innych. Wybierając się do sklepu po zakupy spożywcze stajemy przed ogromnym dylematem. Poneważ mąki te różnią się między sobą nie tylko ceną, ale przede wszystkim właściwościami odżywczymi.

Klasyczna, babcina mąka pszenna poszła w odstawkę i uważana jest za niekoniecznie zdrową.

Między mąkami

Mąka kokosowa to produkt powstający z egzotycznego kokosa. Wbrew pozorom nie jest ona słodka. Niska zawartość weglowodanów, brak glutenu i bardzo dużo błonnika przekonuje do zakupu tego rodzaju mąki wszystkich zwolenników zdrowego odżywiania. W dodatku niski indeks glikemiczny obiża znacznie poziom glukozy we krwii i pomaga regulować zbyt wysoki choresterol.

Większość produktów powstajacych z kokosa wzmacnia odporność organizmu, tak jest również w przypadku omawianej mąki. Bez najmniejszego problemu mozna jej użyć do smażenia naleśników czy chleba. Mąka ryżowa to produkt powstający z ryżu. Jest kolejną alternatywą wobec pszennej mąki. Ludzie chorujący na nietolerancje glutenu bardzo czesto po nia siegają.

Z jej pomocą przygotowują makaron, naleśniki, kluski. Neutralny smak pozwala na połaczenie z wieloma innymi składnikami. Mąka pełnoziarnista była jednym z pierwszych pojawiających się na rynku zamienników wcześniej dominującej mąki pszennej. Obecnie jest wypierana przez wyżej wymienione i wiele innych nowych produktów. Nalezy zaznaczyć, że pizza wykonana z jej użyciem jest mniej szkodliwa dla figury i zdrowia niż z klasycznym, pszennym spodem.

Co wchodzi w skład mąki pełnoziarnistej? Otóż, powstaje ona dzięki mieleniu pełnych ziaren bez ich wczesniejszego oczyszczania. Co ciekawe pełnoziarnista mąka może być stworzona z wykorzystaniem pszenicy i żyta. Dlatego kupując jej opakowanie warto przeczytać, którą z tych dostepnych opcji trzymamy w ręku. Oczywiście lepsza będzie wersja żytnia. Poniewaz gluten zawarty w poprzedniczce naprawdę szkodzi prawidłowemu funkcjonowaniu wielu osobom.

Potwierdzają to liczne badania. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie testów na alergie pokarmowe. To z nich wyniknie, której mąki powinniśmy zdecydowanie unikać, a jaką bez wyrzutów sumienia spożywać.

Gabriela

About Gabriela

Lubi podróżować - szczególnie po Europie. Na śniadanie zjada naleśniki z jagodami - wszystko popija czarną kawą. Popołudniami spaceruje z psem.
View all posts by Gabriela →