Jak zrobić kogel mogel z piwem?

Kogel mogel znamy z dzieciństwa. Babcie często podawały swoim wnuczkom mieszankę z surowych zołtek jajek i cukru. Zajadaliśmy się tym smakołykiem, aż uszy się trzęsły. Dla dorosłych istnieje jeszcze lepsza wersja kogla mogla. Ponieważ babciną recepturę łączy się z piwem. Jak wygląda przepis? Jak smakuje to połaczenie? O proporcjach skladników i niezbędnych czynnościach do przygotowania tego typu kogel mogel przeczytasz poniżej. Natomiast smak musisz ocenić samodzielnie.

Przepis na kogel mogel z piwem

Do przygotowania przekąski potrzebne będzie użycie standardowego zestawu dwóch jajek, cukru i dodatku w postaci pół szklanki piwa. Dobrze jest je podgrzać przed wymieszaniem.

Do garnka z piwem poleca się dodanie przypraw odpowiednich do grzanego trunku. Nastepnie do jajek i cukru dodajemy powoli piwo. Wypicie tej mieszanki ma właściwości prozdrowotne. Szczególnie przydadzą się one w okresie jesiennym i zimowym, gdy większość ludzi zaczyna ulegać nieprzyjemnym przeziębieniom. Ból gardła nie będzie miał szans z ulepszoną wersją kogel mogel. Warto próbować tej nowości i polecić znajomym. Może okazać się świetnym pomysłem na deser podczas jesiennych popołudni. Nie należy bać się kulinarnych eksperymentów, ponieważ otwartość na nowe smaki poszerza gust. Poza tym warto zaskakiwać gości i podawać im niespotykane kompozycje.

Wtedy wizyty w naszym domu na dłużej zapadają w pamięć. Nie bez powodu wiele osób długo zachowuje w pamięci babciny kogel mogel. Korzystanie z surowych żółtek jajek może bydzić sporo kontrowersji. Obecnie wielu ludzi boi się zakażenia wirusem sarmonelli przenoszonego przez ten produkt spożwczy. Dlatego najlepiej jest tworzyć polecaną miksture z jajek pochodzących tylko i wyłącznie ze sprawdzonych hodowli ekologicznych. Wtedy prawdopodobieństwo zarożenia znacznie spada i można spróbować polecanego deseru z odrobiną alkoholu. Mieszanka cukru i żółtek w połączeniu z gorzkawym smakiem piwa być może bardziej przypadnie do gustu Panom, a nie Panią. Jednak mimo wszystko warto wprowadzić tę nowość do kuchennego zakątka. Jezeli nie wpadnie ona w smak dam i młodszych domowników, to prawdopodobnie pokochają ją dziadkowie, bowiem przypomni im dzieciństwo.

Gabriela

About Gabriela

Lubi podróżować - szczególnie po Europie. Na śniadanie zjada naleśniki z jagodami - wszystko popija czarną kawą. Popołudniami spaceruje z psem.
View all posts by Gabriela →