Jak zrobić kwas chlebowy?

Kwas chlebowy to napój, który powstaje dzięki fermentacji chleba z wykorzystaniem alkoholu. Jego smak przypomina zwykły świeżo upieczony bochenek chleba. Natomiast zapach, który odczuwamy pochylając się nad szklanką lub butelka kwasu chlebowego jest słodko-kwaśny. Posiada właściwości wzmacniające układ immunologiczny. Pomaga doskonale gasić pragnienie i doprowadza do regulacji procesu trawienia.

W Polsce uchodzi za wiejską oranżade. Często jest serwowany w restauracjach. Głównie preferują go mieszkańcy Ukrainy, Rosji, Polski i Litwy. Nie trzeba kupować kwasu chlebowego w sklepie, ponieważ można wykonać go samodzielnie. W jaki sposób? Tego dowiesz się z przepisu poniżej.

Własny kwas chlebowy

Niezbędnymi składnikami, które będą potrzebne do stworzenia tego starego napoju są oczywiście kromki chleba. Ważne aby pochodziły one z razowego bochenka, były wysuszone i łącznie ważyły 1 kilogram. Przyda się również kilka dekagramów drożdży. Dodatkowo obowiązkowo trzeba zaopatrzyć się w około 50 dekagramów suchego chleba żytniego. Nie obejdzie się bez wody oraz ponad pół kilograma cukru.

Ostatni z wymienionych składników można zastąpić zdrowszym odpowiednikiem, czyli miodem. Na początku niezbędne jest pokrojenie suchego chleba i podgrzanie wody. Potem oba składniki powinny znaleźć się w piekarniku. Miód lub cukier trzeba rozpuścić i dodać do ostudzonego chleba. Taka mieszkanka musi poleżeć dobę zanim przejdziemy do kolejnych działań.

Po dniu można uzyskany roztwór umieścić w butelce, gdzie powinien znajdować się trzy dni. Warto skusić się na dodanie urozmaicających smak rodzynek. Przygotowany kwas chlebowy w domowym zaciszu można spożywać do miesiąca od czasu jego powstania. Czy zdecydujesz się na stworzenie tego staropolskiego przysmaku? Do czego możesz go wykorzystać? Przede wszystkim może on zastąpić niezdrowe kolorowe napoje gazowane. Wpływają bardzo niekorzystnie na stan zdrowia, natomiast kwas nie ma negatywnego wpływu na ludzki organizm.

Trzeba pamiętać, ze nie każdy przepada za smakiem kwasu chlebowego, dlatego nie powinno się podawać wyłącznie tego napoju podczas np. spotkań z rodzina lub przyjaciółmi.

Gabriela

About Gabriela

Lubi podróżować - szczególnie po Europie. Na śniadanie zjada naleśniki z jagodami - wszystko popija czarną kawą. Popołudniami spaceruje z psem.
View all posts by Gabriela →