Jak zrobić sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań. Uzupełnia kompozycje smakową sałatek, mięs, jedzenia typu fast food np. pizzy czy kebabu. Istnieją dwie wersje przepisu na popularny i lubiany sos. Pierwsza z nich jest wersją light, skierowaną do osób starających się odżywiać zdrowo i dbających o linie.

Druga opcja posiada znacznie więcej kalorii i preferowana jest przez smakoszy. Którą z nich wybierzesz? Może podasz dziś danie z sosem czosnkowym na kolacje albo obiad? To naprawdę dobre i smaczne rozwiązanie! Warto dodać, że czosnek posiada właściwości bakteriobójcze, dlatego poleca się go w okresie przeziębień. Zwłaszcza na jesień może okazać się obowiązkowym składnikiem podawanych potraw. Dbając o urozmaicenie jadłospisu masz szanse podać go również pod postacią polecanego sosu.

Przepis na sos

Do sporządzenia mikstury niezbędna będzie pojedyncza główka czosnku.

W zależności jaką ostrość lubisz i ile osób będzie spożywało sos dobierz liczbę ząbków lądujących w jego konsystencji. Ząbki należy obrać z warstw skóry i drobno pokroić. Uwaga na palce i oczy! Pierwsze są narażone na zranienia podczas siekania czosnku ostrym nożem. Natomiast oczy najczęściej zaczynają łzawić pod wpływem substancji zawartej w tym warzywie. Nie przecieraj oczu dłońmi ubrudzonymi sokiem! Spowodujesz nieprzyjemną sytuacje, w której przez kilka minut będą bardzo piekły gałki oczne.

Jest to nie tylko nie zbyt miłe, ale także niezdrowe. Oprócz samego czosnku obowiązkowym składnikiem jest jogurt grecki – w wersji dietetycznej lub majonez – w wersji pełnokalorycznej. To z tymi substancjami mieszamy drobinki czosnkowych ząbków. Potem dochodzą przyprawy. Ich kompozycja zależy od gustu.

Jednak jedną z smaczniejszych jest połączenie czosnku, czarnego pieprzu, czerwonego pieprzu i posiekanej natki pietruszki. To połączenie zapewni niebiański smak każdego dania! Można pokusić się o wzbogacenie sosu przez dodanie czerwonej lub żółtej papryki. Ważne by była pokrojona na drobną kostkę. Efekt wizualny i smakowy oceniany jest na piątkę. Warto przekonać się o tym na własnym talerzu! Nie bój się eksperymentów kulinarnych i samodzielnie wymyślaj dodatki do popularnego, klasycznego sosu czosnkowego.

Gabriela

About Gabriela

Lubi podróżować - szczególnie po Europie. Na śniadanie zjada naleśniki z jagodami - wszystko popija czarną kawą. Popołudniami spaceruje z psem.
View all posts by Gabriela →