Krem pieczarkowy z grzankami

Pieczarki to jadalne grzyby, które zyskały uznanie prawie całego świata. Ciężko bez nich wyobrazić sobie pizzę czy sosy. Znajdują zastosowanie w wielu przepisach kulinarnych. Jednym z nich jest krem pieczarkowy z grzankami. Czy takie połączenie może smakować? Jak je stworzyć? Czy podasz to danie dzisiaj na jesienną kolacje? Magiczną receptę na ten pieczarkowy krem znajdziesz poniżej.

Sposób na kremowe przyrządzenie pieczarek

Stworzenie kremu pieczarkowego może zabrać maksymalnie pół godziny.

Jego aromat wypełni po brzegi kuchnie i zapewni domowa atmosferę. Natomiast wartości odżywcze i smak pozytywnie wpłyną na samopoczucie i zdrowie całej rodziny. Do jego przygotowania niezbędne są oczywiście pieczarki. Warto zaopatrzyć się w około 300 gram tych pysznych grzybków. Dokładne umycie i obranie ze skórki jest jak najbardziej wskazane. Nieodłącznym elementem kremu będzie mąka, która zagęści całość potrawy.

Warto dołączyć cebulę i pietruszkę, jakie dodadzą nie tylko przyjemnego zapachu, ale też wzmocnią smak potrawy. Cebula nie powinna być ugotowana. Lepiej usmażyć ja na maśle. Następnie dodać ją do posiekanych pieczarek, wody i mąki. Całość mieszaniny trzeba mieszać energicznymi ruchami. Inaczej dopuścimy do powstania niesmacznych i nieestetycznych grudek lub przypalimy całość.

Magia blendera jest w dzisiejszych czasach niezastąpiona. Jego użycie znacznie przyspiesza pracę. Doprawienie uzyskanego kremu przyprawami jest jak najbardziej wskazane. Ciekawym dodatkiem będzie również groszek. Na samym końcu przygotowuje się grzanki. Dzięki nim wykorzystamy pozostałe masło i zgromadzone przyprawy.

Ostry smak ciepłych grzanek w połączeniu z łagodnym kremem to doskonałe, rozgrzewające danie na jesienne popołudnia i wieczory. Jeżeli nigdy wcześniej nie próbowałeś tworzyć dań z użyciem pieczarek, spróbuj! Nie bez powodu te grzybki cieszą się ogromnym uznaniem! Warto poznawać nowe smaki i zachęcać do nich najbliższych. Zwłaszcza, gdy krem pieczarkowy może rozgrzać po całym dniu ich skurczone żołądki.

Gabriela

About Gabriela

Lubi podróżować - szczególnie po Europie. Na śniadanie zjada naleśniki z jagodami - wszystko popija czarną kawą. Popołudniami spaceruje z psem.
View all posts by Gabriela →