Moczone migdały czy migdały na sucho?


Migdały to nasiona pochodzące z migdałowca. Są zbierane i sprzedawane w sklepach. Najwięcej spotkamy tych przysmaków szczególnie w święta. Ponieważ doskonale pasują do pieczonych w tym okresie ciast. Mają wiele prozdrowotnych właściwości. Zaleca się je jako przekąski w dietach. Jednakże istneją dwa sposoby ich spożywania. Wszyscy znają najbardziej powszchne jedzenie migdałów na sucho. Okazuje się, że można również serwować je w postaci moczonej? Jak przygotować migdały w takiej postaci? Jakie mają wtedy właściwości? Do jakich potraw warto stosować je w takiej formie? Czy są lepsze od tradycyjnych? Tego dowiesz się czytając poniższy artykuł.

Moczone migdały


Warto moczyć migdały, ponieważ stają się one jeszcze zdrowsze niż w postaci surowej. Wystarczy użyć zwykłej wody i kupić nasiona w skepie ekologicznym, by mieć stuprocentową pewność spożywania wartościowej przekąski.

Kiedy migdały umieszczamy w wodzie dochodzi do ich namoknięcia, jakie powoduje uwolnienie nasion od ciemnej skórki. Pod nią znajdują się cenne dla ludzkiego organizmu substancje w postaci enzymów. Nalezy je spożywać. W dodatku namoczony migdał nie będzie tak twardy jak surowy. Znaczie bezpieczniej podać nasiona w takiej formie dzieciom, osobom z aparatami ortodontycznymi czy sztucznymi szczękami. Dodatkowo proces trawienia namoczonych migdałów jest mniej skomplikowany i szybszy, dzięki czemu organizm znacznie mniej musi się wysilać. Opisywaną powyżej formę nasion warto użyć przygotowując ciasta i desery nie wymagające pieczenia. Sernik wypełniony namoczonymi migdałami jest przepyszny! Kiedy mamy w pełni sprawny zgryz warto spożywac obie formy migdałów. Suche nasiona są bogate w witaminę E, jaka jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego człowieka. Znajduje się ona głównie w ciemnej skórce, która odpada w wyniku namoczenia. Jedzenie drugiej wersji nasion jest także wskazane przez specjalistów od czasu do czasu.

Dlatego cnajlepszym wyjściem jest urozmaicanie sposoby spozywania smacznych i zdrowych migałów.

Gabriela

About Gabriela

Lubi podróżować - szczególnie po Europie. Na śniadanie zjada naleśniki z jagodami - wszystko popija czarną kawą. Popołudniami spaceruje z psem.
View all posts by Gabriela →