Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Jesienna aura sprzyja gotowaniu zup. Ciepłe posiłki są jak najbardziej wskazane o tej porze roku. Dlatego warto zainteresować się różnymi pomsłami na ich przygotowanie. Jedną z propozycji jest zupa krem z papryki i pomidorów. Jej ugotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu, a spożycie gwarantuje dostarczenie wielu cennych składników odżywczych.

Przepis na czerwoną zupe krem

Do przygotowania zupy krem będziesz potrzebować blendera.

Samodzielnie z użyciem widelca nie jesteś w stanie uzyskać idealnej konsystencji. Dlatego lepiej wyposaż swoje kuchenne królestwo w to urządzenie. Ono znacznie ułatwi kulinarne przygody i pomoże stworzyć pyszne dania. Podstawowymi składnikami są papryka i pomidory. Najlepiej wybrać kilka dorodnych, czerwonych pomidorów i je sparzyć. Skórka nie dla każdego jest odpowiednia.

Zdarza się, że wywołuje bóle żołądka. Pokrojone pomidory w kostkę możemy wrzucić do garnka z wodą. Następnie pod nożem znajdą się papryki. Jeżeli lubimy ostre smaki warto dodać trochę chili lub jalapeno. Zamiast mąki do zagęszczenia użyj znacznie mniej kaorycznych ziemniaków. Zacznij gotować, a kiedy warzywa będą już miękkie zblenduj je.

Potem warto dodać do zmaku kilku przypraw w zależności od kulinarnych upodobań. Ciepłą zupę warto ozdobić natką pietruszki i wlać w estetyczne miseczki. Doskonałym dodatkiem będa tutaj grzanki. Pozwolą one na wykorzysanie niekoniecznie świeżego chleba, który zaczął już czerstwieć. Bułki również moga posłużyć za grzanki. Wystarczy, że pieczywo położymy na rozgrzaną patelnie i przez chwilę podsmażymy.

Tak goraca kolacja lub obiad będzie znikała w oczach. Być może znajdą się chętni na dokładkę. Dlatego zaleca się przygotowanie większej ilości zupy! Moda na zupy krem pojawiła się niedawno. Wśród wielu popularnych pomysłów spotkasz jeszcze:

  • zupę krem z dyni
  • zupę krem z brokułami
  • zupę krem z pieczarkami
  • zupe krem marchewkową
  • zupę krem z ciecieżycą
  • zypę krem z kalafiora

W zasadzie wolno dowolnie eksperymentować z kremowymi konsystencjami. Dopóki będą one smakowały, nalezy ich gotowac jak najwięcej. Pamiętajmy, że świeże warzywa to najlepsze źródło witamin!.

Gabriela

About Gabriela

Lubi podróżować - szczególnie po Europie. Na śniadanie zjada naleśniki z jagodami - wszystko popija czarną kawą. Popołudniami spaceruje z psem.
View all posts by Gabriela →